Strwé Eazelle

Strwé Eazelle

De Strwé Eazelle; nog eine kjèr

Voor diegene die nog niet weten wie de Strwé Aezelle waren is hier nog een keer de biografie.

In Stein was een groep carnavalsvrienden die zich de Strwé Aezelle noemden.

Deze Aezelle waren opgericht in 1982. Het begon allemaal bij scouting Stein. Een aantal fanatieke padvinders van ± 15 jaar gingen naast de normale scoutingactiviteiten zich bezig houden met het bouwen van een carnavalswagen voor de optocht in Stein. Met de tekst “de spoken van de ruïne vieren vasteloavend” werd gewezen naar de ruïne bij het missiehuis te Stein, die voor veel kinderen toch wel iets spookachtigs heeft. De eerste wagen sloeg goed aan en er werd al snel besloten ieder jaar mee te doen aan de optocht. Het werd een ware verslaving. Zo werd er ieder jaar gezocht voor een nieuw idee. Het idee moest zowel enigszins op Stein slaan maar vooral carnavalistisch zijn. Een aantal jaren later stopten de jongens een voor een als lid van de scouting Stein . Een normaal verschijnsel, de jongens kregen oog voor het vrouwelijke schoon, gingen ver weg studeren of in militaire dienst, waardoor er geen tijd meer over bleef voor hun hobby de scouting. Toch bleef de kern bij elkaar om ieder jaar weer een carnavalswagen te bouwen. Daar de jongens uit de scouting waren gegaan werd de naam Strwé Aezelle bedacht. Van het bouwen onder dekzeil in een wei bij de boer tot het maken van wagens in steeds weer wisselende loodsjes, waren de Aezelle in 1995 een van de eerste gebruikers van de optochthal in Stein. Hier werden de steeds groter wordende wagens gebouwd.
De Strwé Aezelle namen alleen maar deel aan de optochten van de Steinder Bök.

De Praalwagens waren echter door verhuur en verkoop in heel Nederlands en Belgisch Limburg te aanschouwen. De vereniging is door de jaren een goede kweekvijver voor prinsen van de Steinder Bök. Ook in de Steinder revue traden de Aezelle een paar jaar op met een kolderieke act.

Na 24 jaar werd het echter steeds moeilijker om een leuk thema te verzinnen voor de optocht. Toch kookt het vasteloavesblood nog steeds bij de Aezelle dusdanig dat er van stoppen nog geen sprake is. Het aansluiten bij de Steinder Garde geeft de leden een geheel nieuwe inspiratie om de Steinder cultuur hoog te houden.

Klik hier voor de site.