DE STRWÉ AEZELLE.
In Stein is een groep carnavalsvrienden die zich de Strwé Aezelle noemen. Deze Aezelle bestaan al sinds 1982. Het begon allemaal bij scouting Stein.
Een aantal fanatieke padvinders van ± 15 jaar gingen naast de normale scoutingaktiviteiten zich bezig houden met het bouwen van een carnavals-
wagen voor de optocht in Stein.
Met de tekst " de spoken van de ruïne vieren vasteloavend " werd gewezen naar de ruïne bij het missiehuis te Stein, die voor veel kinderen toch wel iets spookachtigs heeft. De eerste wagen sloeg
goed aan en er werd al snel besloten ieder jaar mee te doen aan de optocht.
Het werd een ware verslaving. Zo werd er ieder jaar gezocht voor een nieuw idee. Het idee moest zowel aktueel zijn enigzins op Stein slaan maar vooral carnavalistisch zijn. Een aantal jaren later stopten de jongens
een voor een als lid van de scouting Stein . Een normaal verschijnsel, de jongens kregen oog voor het vrouwelijk schoon, gingen ver weg studeren of in militaire dienst, waardoor er geen tijd meer over bleef voor hun hobby de scouting.
Toch bleef de kern bijelkaar om ieder jaar weer een carnavalswagen te bouwen. Daar de jongens uit de scouting waren gegaan werd de naam Strwé Aezelle bedacht. Eerst schreef je Strwé Aezelle met een s, maar dat is later in een z veranderd.
Van het bouwen onder dekzeil in een wei tot het maken van wagens in steeds weer wisselende loodsjes, zitten we nu eindelijk gesetteld in de
Carnavalsloods in Stein. Om ieder jaar een carnavalistische praalwagen te kunnen bouwen brengt natuurlijk ook een enorme kostenplaat met zich mee.
Deze kosten proberen de aezelle te dekken door verhuur en/of verkoop van de wagen en door te helpen als bediening bij de Steinse feestaktiviteiten.
Omdat de Aezelle al zo lang bestaan hebben ze hun 11-jarig bestaan uitbundig gevierd met een vier daags feest. Dit feest werd gehouden van 10 t/m 13 December 1993.
Inmiddels hebben we ook al twee Aezelle Prinsen in de aezellestal en dat over twee op elkaar volgende jaren.
De Aezelle zijn niet alleen bekend van de carnavalswagens die ze ieder jaar bouwen maar ook hebben zij drie jaar achter mekaar meegedaan aan de Steinder Revue.
 
Hoe het verder gaat met de Aezelle:
Ieder jaar groeien we weer verder uit, toch zullen we met beide poten in het stro moeten blijven staan en onze aezelsoren gespitst moeten houden voor de toekomst, dan alleen komen we verder.

 

Webdesign Ut Aezelke.